Povestea cânepei e veche și a fost multă vreme umblată prin popor. Firul istoric ne poartă până în istorisirile cu moși, strămoși, în care tracii și dacii foloseau culturile de cânepă pentru țesătura straielor de port. Se spune că nu exista boier sau țăran, care să nu aibă în posesie o plantație de cânepă, iar azi, vorbim despre ea ca plantă medicinală, ce conține uleiuri volatile, proteine, lipide, substanțe minerale și acizi grași. Tradiția românească o ține departe de negurile timpului și o păstrează încă în multe dintre cele mai cunoscute rețete de sărbători, precum cunoscuta julfă. Tu știi care sunt beneficiile pe care făina de cânepă ți le oferă?
Ce proprietăți are cânepa?
Meritele acestei plante vin în special din proprietățile sale sănătoase. Cânepa este un important protector pentru inimă, datorită acizilor grași din compoziție: Omega 3 și Omega 6. Secretul tinereții fără bătrânețe vine odată cu bogăția de minerale. Dintre acestea, amintim potasiul, magneziul, zincul, fierul, calciul și fosforul, ce ajută în păstrarea vitalității și a sănătății sistemului osos. De asemenea, cânepa conține toți cei 21 de aminoacizi existenți, care alături de antioxidanți, sprijină sistemul imunitar și îmbunătățesc starea de sănătate.
Ne dorim să vă aducem mai aproape de autenticitatea tradiției românești, motiv pentru care vă oferim un ingredient ce nu trebuie să vă lipsească din bucătărie: făina de cânepă. Obținută prin măcinarea lentă a semințelor pe o moară tradițională de pietre, valoarea făinii obținute este superioară față de făina măcinată industrial. Găsim în compoziția ei un procent mare de fibre alimentare ce are rol în menținerea unui tranzit intestinal optim. Dintre aceste fibre, cea mai mare cantitate este o proteină ușor de digerat, edestina, ce face ca semințele de cânepă să fie un aliment ideal pentru vegetarieni, înlocuind cu succes lipsa proteinelor de origine animală. Alte elemente sănătoase pe care le conține sunt: lecitina, colina, inositol, fitosteroli.
Indicații de utilizare pentru făina de cânepă
- Alimentația vegetarienilor
Atunci când trebuie să suplinești lipsa cărnii, află că făina de cânepă are proteine și 8 aminoacizi esențiali. Este un bun ingredient pe care persoanele cu regim vegetarian îl pot include în consumul zilnic în salate, sosuri, iaurt sau amestecată cu miere.
- Constipație
De multe ori, alegem consumul de laxative pentru a scăpa de efectele constipației. Acestea pot provoca, însă, tulburări neașteptate digestiei și nu aduc necesarul de fibre alimentare pentru protejarea colonului. Făina de cânepă asigură o bună digestie și te scapă de grijile constipației.
- Menținerea sănătății părului și a unghiilor
Datorită consumului mare de colagen și fibrogen, făina de cânepă este recomandată pentru stoparea căderii părului și a ruperii unghiilor.
Rețete pe bază de făină de cânepă:
- Mămăligă cu făină de cânepă
Ingrediente: mălai, făină de cânepă, apă
Procedura de gătire este aceeași ca în cazul clasic, mălaiul fiind amestecat cu făina de cânepă, în cantități egale. De asemenea, va trebui să adaugați mai multă apă, pentru că făina de cânepă are capacitate mare de absorbție.
- Shake cu făină de cânepă
Ingrediente: făină de cânepă, apa, polen crud, miere, fructe proaspete de sezon, scorțișoară
Se amestecă totul la blender și se servește dimineața, la micul-dejun.
Cumpără de aici făina de cânepă pentru acasă sau pentru a oferi cuiva drag un cadou sănătos.
Vă dorim spor la gătit!